Marie de Verneuil Intellektuellin ranskattaren toiminta ja elämä 1890-luvun Helsingissä

Rose-Marie Peake
Tutkijatohtori

FT Rose-Marie Peake. 2020. Kuvalähde: Rose-Marie Peaken arkistot.

Taustaksi

Helsingin Cerclessä usein vieraillut historioitsija ja tietokirjailija Rose-Marie Peake väitteli Helsingin yliopistossa yleisen historian oppiaineessa 2016. Hänen väitöskirjaansa perustuva monografia The Power of Religious Societies in Shaping Early Modern Society and Identities (Amsterdam University Press) ilmestyi talvella 2020.

Peake on lisäksi kirjoittanut yhdessä FT Riikka-Maria Rosenbergin kanssa tietokirjan Korsetti ja krusifiksi – vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria (Gaudeamus, 2019). Korsetti ja krusifiksi -teos liittyy Peaken johtamaan, Koneen säätiön rahoittamaan tieteellis-taiteelliseen hankkeeseen “Kahisevaa taftia ja karheita nunnakaapuja: muoti ja sen kritiikki barokin ajan Pariisissa”.

Rose-Marie Peake on erikoistunut uuden ajan alun historiaan, erityisesti Ranskaan, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen. Tällä hetkellä hän työstää projektia tunteisiin ja epänormatiiviseen, myös queeriin, seksuaalisuuteen liittyen, kontekstinaan katolisen reformaation ajan Ranska.

Huom. Artikkelin alaviitteet ja bibliografin osuuksien ne sivunumerot, joissa viitataan Helsingin Cerclen myöhemmin julkistettavan historiateoksen Ranska Helsingissä 1890–2020 (Artemisia) sivuihin, näkyvät tässä versiossa vielä keltaisella korostevärillä ja xx-merkinnällä.

MARIE DE VERNEUIL FI-FR R-M Peake 010221

Alla linkit myös Ylen historiaohjelmiin, joissa Rose-Marie Peake on haastateltavana. Ohjelmissa mukana myös prof. Outi Merisalo ja FT Riikka-Maria Rosenberg ja. Toimittaja: Sini Sovijärvi/Yle

https://areena.yle.fi/audio/1-4290148

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/11/13/verkostoituneita-ranskattaria