Ideasta Onnen maaksi: Denise Bellonin Suomi-kuvat kirjaksi

Ideasta Onnen maaksi: Denise Bellonin Suomi-kuvat kirjaksi

Ranskalaisen naisvalokuvaaja Denise Bellonin (1902-1999) Suomessa ottamat valokuvat elokuussa 1939 ovat vertaansa vailla. Match-lehti lähetti valokuvaajan Suomeen tekemään reportaasia nuoresta itsenäisestä tasavallasta, joka oli Ranskalle eräänlainen vertauskuva eurooppalaisesta uudesta demokratiasta, jonka yläpuolella leijui jo lähestyvän suursodan uhka. Sotaan ei halunnut uskoa kukaan, suunnitelmissa oli valmistautua vuonna 1940 Helsingissä pidettäviin olympialaisiin.

Cercle franco-finlandais de Helsinki – Helsingin ranskalais-suomalainen yhdistys ry:n ja kustannusosakeyhtiö Finn Lectura Oy:n yhteisponnistuksena ilmestyy Onnen maa, Suomi elokuussa 1939 -niminen Bellonin Suomi-valokuvat kokoava teos 1.4.2008. Teos on tehty samanaikaisesti myös ranskaksi (Finlande, été 1939). Yli 600 Suomessa otetusta valokuvasta on kirjaan valittu 140. Kuvat ovat läpileikkaus suomalaisen yhteiskunnan monista kasvoista vuonna 1939, arjen sankareista – naisista ja miehistä työssään ja lapsista leikeissään. Tyylistään tinkimätön valokuvaaja tallensi paljon myös kaupunkikuvia rakennuksineen mm. Helsingissä ja Viipurissa. Suomalaisten rakkaus urheiluun välittyy uuden Stadionin ja tuolloisten huippu-urheilijoidemme kuvien kautta. Oman kokonaisuutensa muodostavat kulttuurielämän vaikuttajat Jean Sibelius, Wäinö Aaltonen ja Frans Emil Sillanpää. Politiikan merkkihenkilöitä Bellon kuvasi persoonallisesti inhimillisiä piirteitä korostaen. Kuvat lottien ja suojeluskuntalaisten koulutuksesta sekä Viipurin sotilasparaatista ovat ainutlaatuisia.

Ranskan elokuva-arkiston kokoelmapäällikkö ja Denise Bellon -valokuvakokoelman asiamies Eric Le Roy löysi sattumalta kuvat vuonna 2002 valokuvainventaariota tehdessään. Hän otti yhteyttä Suomen elokuva-arkiston kollegaansa Satu Laaksoseen, ja vähitellen syntyi idea Bellonin Suomi-kuvien näyttelystä Suomessa. Erinomaisen vastaanoton saanut näyttely järjestettiin Helsingissä Jugendsalissa kevättalvella 2004. Näyttely toteutettiin Denise Bellon -valokuvakokoelman Helsingin kaupungin, Ranskan kulttuurikeskuksen, Suomen elokuva-arkiston, Fresenius Medical Care Suomi Oy:n ja Cercle franco-finlandais de Helsinki – Helsingin ranskalais-suomalainen yhdistys ry:n yhteistyönä. Visuaalisen toteutuksen teki elokuva-arkiston valokuvasuunnittelija Kai Vase, jonka käden jälki antoi upean silauksen Denise Bellonin voimakkaille kuvatulkinnoille.

Näyttelyn aikana syntyi uusi idea. Koska valokuvia oli näyttelyssä vain murto-osa kokonaisuudesta, mitä tehdä satojen muiden kuvien kanssa? Denise Bellonin tytär, elokuvaohjaaja Yannick Bellon, joka oli saapunut Suomeen juhlistamaan äitinsä näyttelyä, innostui ilmaan heitetystä ajatuksesta tehdä kirja valokuvien ympärille. Ajatus jäi kytemään monien mieleen, ja vuonna 2006 ideaan tartuttiin. Cercle franco-finlandais de Helsinki ry -yhdistyksen puheenjohtaja Sini Sovijärvi ja koordinaattori Minna Varila alkoivat ajaa kirjahanketta ponnekkaasti. Yhteistyökumppaniksi saatiin pian kustannusosakeyhtiö Finn Lecturan ennakkoluuloton toimitusjohtaja Mika Perttola. Syksyllä 2007 työryhmään liittyi kokenut toimittaja Ulla Paavilainen, joka kirjoitti myös teoksen kuvatekstit. Ranskalaisen version tekstien toimittamisesta vastasi Sini Sovijärvi. Kirjan taittajaksi saatiin mainetta niittänyt, loistava Timo Numminen ja kuvankäsittelyyn rautainen ammattilainen Timo Lagerström. Laadukkaasta käännöstyöstä ovat vastanneet Anne Colin du Terrail ja Merja Thomenius. Merkittävän panoksensa hankkeelle ovat antaneet myös Eric Le Roy ja Yannick Bellon. Myös Helsingin Cerclen hallituksen ja jäsenkunnan tuki on ollut merkittävä hankkeen etenemisessä.

Kirja on jaettu teemoihin kuvien ja niiden myötä nousevan ajan tiedon selkeyttämiseksi. Kirjailija Lea Pennasen aikalaisnovelli Kahden tytön kesä kuvaa koskettavasti helteisen kesän 1939 tunnelmia. Teosta rikastuttavat eri alojen asiantuntijoiden artikkelit ja kuvatekstit.

Korvaamatonta konsultaatioapua ovat antaneet Suomen elokuva-arkisto, Lotta Svärd Säätiö, Lotta-museo sekä Suojeluskuntain päällystöopiston perinneyhdistys ry. Niin ikään konsultaatio- ja oikolukuapua on saatu Turun yliopiston poliittisen historian laitoksen tutkijalta, lehtori Louis Clerciltä.

Reilun parin vuoden ajan työryhmä on käynyt esittelemässä hanketta useille tahoille ja hanke on saanut poikkeuksetta vahvaa kannatusta. Etukäteistilauksia saatiin jo ennen kuin ensimmäistäkään valokuvaa teokseen oli valittu. Kirja julkaistaan Suomessa huhtikuussa 2008. Ranskan markkinoille se saataneen keväällä 2008.

Toivomme, että Denise Bellonin ottamat valokuvat puhuttelevat kirjan lukijoita, yhtä voimallisesti kuin kirjan tekijöitä. On ollut etuoikeutettua saada osallistua hankkeeseen, jonka merkitys on vain kasvanut työn etenemisen myötä. Uskomme, että kirja avaa uuden näkökulman Suomen lähihistoriaan ja tarjoaa lukijalleen elämysmatkan vaikuttavien kuvien ja niitä ympäröivien tarinoiden maailmaan. Nautinnollisia lukuhetkiä!

Sini Sovijärvi, puheenjohtaja ja Minna Varila, koordinaattori
Cercle franco-finlandais de Helsinki – Helsingin ranskalais-suomalainen yhdistys ry

Lisätietoja ja tilaukset:
Helsingin Cerclen toimisto, puh. 09-272 2019 ja 050-357 0537, cercle.helsinki@elisanet.fi

Finn Lectura Oy, puh. 020 7489 485, asiakaspalvelu@finnlectura.fi